top of page

אור הרמב"ם

ציבורי·137 חברים

השינוי של הפילוסופיה

שלום, רציתי לשאול אם הרב מסכים עם זה שהפילוסופיה עברה שינוי לרעה

מאז קאנט, פעם להיות פילוסוף זה היה להתעסק עם שאלות חשובות (נעזוב את הפתרון) היום זה כל מיני שאלות מטומטמות כמו ״מי יודע אם אני קיים״ שכל אחד יודע את התשובה שלהם.

האם חוץ מלימודי המדעים יש טעם ללמוד פילוסופיה עדכנית? קאנט וכדומה

79 צפיות
איתמר שלו
איתמר שלו
Dec 21, 2025

שלום,

בזמנו למדתי כמה הוכחות מהמורה על קיומו של אלוהים בעל פה אבל בפועל כל אותם מתפלספים לא באמת פתוחים להשתכנע אלא סתם שחצנים שמצאו להם כלים לשחק איתם להרגיש חכמים, כמו החוג הזה של העולם השטוח.

לדעתי כל השיטות המסובכות של הפילוסופים לא רלוונטיות לענייננו, ובידינו פילוסופיה שהיא מובנת גם לטיפשים, וניתן ללא ספק להתפלסף עליה די והותר כמו ענייני שכר ועונש, האם אתה יודע למה תינוק מת? ובנוגע להשגחה, מה הכוונה בהסתר פנים? ויש עוד המון שאלות ותהיות.

ואחתום בסיפור קטן, איך אני חזרתי בתשובה? בשירותי הצבאי ירדנו לדרום לטובת תרגיל גדודי בשטח באיזור בסיס באל״צ. והיה כל כך חם, היו יתושים ענקיים והייתי כל כך שבוז! הייתי אז כבר יותר משנתיים.. הרמתי עיני לשמיים אמרתי ״אלוהים בבקשה תוציא אותי מפה״ וכעבור כמה דקות הגיע המפקד שלי ואמר שאני יוצא סופ״ש וביום ראשון עולה להשתתף בצוות שמירות בצפון הקריר והנעים.

וכיום זו הדרך שלי לקרב אנשים אל ה׳ יתעלה ויתברך, מספיק רק לפתוח את עיניהם לדברים מסוימים, גם לגבי העבודה-זרה שבידם, ושישפילו את ליבם בתחנונים לה׳ יתעלה (בלבד) והוא ישא פניו אליהם, וזה עיקרון גדול מאד בדת משה.

״זִבְחֵי אֱלֹהִים רוּחַ נִשְׁבָּרָה לֵב נִשְׁבָּר וְנִדְכֶּה אֱלֹהִים לֹא תִבְזֶה״ (תה׳ נא, יט).

״אָנֹכִי אָנֹכִי יְי וְאֵין מִבַּלְעָדַי מוֹשִׁיעַ״ (יש׳ מג, יא)

עוד דבר קטן שאני רוצה להוסיף: גם על ענייני עבודה-זרה יש המון שאלות כמו לדוגמה: אם לשיטתנו המזוזה אינה קמיע שמירה (ואלו הטיפשים כפי שרבנו מכנה אותם) איך אתה מסביר את המופת בעת יציאת מצרים? והתשובה היא שכמו שבכוח נביא לעשות ניסים כדי שנבואתו תתאמת, בדומה לכך, התרחש המופת במצרים – כדי לפרסם את שמו יתעלה בעולם ולהכריז שעם ישראל עמו, כלומר זה בא לצורך מיוחד, ולרגע מכונן היסטורי והכרחי.

וגם, איפה עובר הקו לעבודה-זרה כשמבקשים ברכה או שיתפללו עלינו?

תשובה: האמונה בכוח על טבעי שפועל באופן עצמאי מלבד ה׳ יתעלה היא ההגדרה של עבודה-זרה. כמו שמבקשים ברכה משיקוצים בשר ודם ספציפיים עד שנוסעים לאומן הטמאה מוכיח כאלף עדים שהוא-הוא האלוה שלהם.

ויש לך המון חומר ללמוד במאמרים באתר. ולכל אדם בישראל יש תהיות ושאלות שונות ומשונות ואתה צריך לדעת לתת תשובות נכונות אשר מיישבות את הדעת, האין זו התפלספות?

Edited
הרשמו לקבלת עדכונים והודעות על מאמרים חדשים

יישר כוחכם ותודה על הרשמתכם

זִכְרוּ תּוֹרַת מֹשֶׁה עַבְדִּי!

bottom of page