מה היא שיבולת השועל?
שלום רב! שמעתי לאחרונה טענה שמה שאנחנו מכנים היום "קוואקר"/"Avena" הוא לא אחד מחמשת מיני דגן וזיהויו עם שיבולת שועל הוא טעות חמורה.
טעות זו מקורהּ במסורת אשכנזית מוטעית, ושיבולת השועל האמיתית שעלינו לזהות היא תת מין של שעורה הנקרא "שעורה דו טורית".
חקרתי בעצמי מעט על העניין מצאתי מספר מקורות:
במשנה מסכת כלאים:
הַחִיטִּים וְהַזּוֹנִים אֵינָן כִּלְאַיִם זֶה בָזֶה.
הַשְּׂעוֹרִים וְשִׁיבּוֹלֶת שׁוּעָל, הַכּוּסְּמִין וְהַשִּׁיפוֹן, הַפּוּל וְהַסַּפִּיר, הַפּוֹרְקְדָן וְהַטּוֹפֵַח, וּפוּל [הַ]לָּבָן וְהַשְּׁעוּעִית - אֵינָן כִּלְאַיִם זֶה בָזֶה.
[מסכת כלאים, פרק א' משנה א'[
כלומר כל זוג מינים הינם עד כדי כך דומים וקרובים ובעבור זה אינם כלאיים.
על המקום שם במשנה:
זונין - מין חטה ....
ושבולת שועל -״סנבל אלת׳עלב״ והיא השעורה המדברית.
וכוסמין - ממיני החטים והיא החטה המדברית.
ושיפון - מין שעורה מדברית. וצורת שניהם שוה, כלומר צורת הכוסמין והשיפון, לפיכך אינן כלאים זה בזה.
[פירוש המשנה לרמב"ם; כלאים א' א']
חיטה וזונין - הם סוגי חיטה; שיפון וכוסמין - צורת שניהם שווה; קוואקר ושעורה?! קוואקר אינו גדל כשיבולת אלא דגניו גדלים בדבר הנקרא כמו פרח, אינו מכיל אותו גלוטן כמו שאר הדגנים, וניתן להבחין בטעמו בקלות. קוואקר ושעורה שונים לגמרי במראיהם טעמיהם ותרכובותיהם!
ירושלמי, חלה א' א' ט':
רִבִּי שְׁמוּאֵל בֵּר נַחְמָן שָׁמַע כּוּלְּהֹן מִן אָהֵן קְרָייָא: "וְשָׂם חִיטָּה שׂוֹרָה וּשְׂעוֹרָה נִסְמָן וְכוּסֶּמֶת גְּבוּלָתוֹ". "וְשָׂם חִיטָּה" – אֶילּוּ הַחִטִּים, "שׂוֹרָה" – זֶה שִׁיבּוֹלֶת שׁוּעַל. וְלָמָּה נִקְרָא שְׁמָהּ "שׂוֹרָה"? שֶׁהִיא עֲשׂוּיָה כְּשׁוּרָה.
לא הכי פשוט להבין מה הכוונה "עשויה כשורה", אם זה דרך גידולהּ, דרך צמיחתהּ וכו'
אבל אם נזהה שיבולת שועל כמין שעורה - יש מין שעורה אחד בשם "שעורה דו-טורית" שהשידרה שלה נראית כקו ישר של גבעול וממנו יוצאים 2 זרעים בכל פרק. כדאי לחפש כיצד הוא נראה.
בבלי, מנחות דף ע ע"א-ע"ב:
גְּמָרָא: תָּנָא: כּוּסְּמִין מִין חִיטִּים, שִׁיבּוֹלֶת שׁוּעָל וְשִׁיפוֹן מִין שְׂעוֹרִין. כּוּסְּמִין - גּוּלְבָּא, שִׁיפוֹן – דִּישְׁרָא, שִׁיבּוֹלֶת שׁוּעָל – שֻׁבְולֵי תַּעֲלָא. הָנֵי אִין, אוֹרֶז וְדוֹחַן – לָא.
אני גם זוכר שאמרו לי שבספר "הערוך" או ב-"המאסף" הוא מזהה את שיבולת שועל עם מין מסוים של שעורה, עוד לא מצאתי איפה.
מבחינה מחקרית - מזהים את שיבולת שועל עם סוג שעורה.
אשמח לשמוע מה דעתך, ואני חרד על הדבר - אולי הקוואקר של היום אינו ברכתו מזונות והוא אינו מחמיץ? כל מי שאוכלים מצת קוואקר אולי לא אכלו כלום?
אשמח לדעתך בנושא

מעניין מאוד, תודה!