top of page

אור הרמב"ם

ציבורי·132 חברים

שאלה לגבי תפילין

לאחרונה נתקלתי בקושיה שמטרידה אותי. בשנה האחרונה אני לומד באוניברסיטת בר אילן וכחלק מלימודיי נחשפתי גם למסורת של יהודי אתיופיה. התברר לי שיהודי אתיופיה מהווים מעין "תמונת מצב" של יהודים מבית ראשון. הדבר מתמיה כיוון שמצוות שמקורן בעל פה כמו מצוות תפילין שחיטה וכיו"ב אינן נהוגות בעדה. מה זה אומר לגבי אמיתות חלק מתורה שבעל פה הגורסת כי לפחות חלק ממצוות אלה נהוגות ממעמד הר סיני?

האם מצוות תפילין כדוגמא התפתחה רק מאוחר יותר בימי בית שני? במידה ונגיד שלא כיצד יהודי אתיופיה לא הניחו תפילין? במידה ונגיד שכן זה סותר את הכלל שתפילין הלכה למשה מסיני.

1075 צפיות

איתמר,

כמו שאינך רוצה שעידן יתפוס אותך במילה פזיזה כך אתה אינך צריך לעשות לו. דעלך סני -- לחברך לא תעביד. עברת על שתי מצוות לא תעשה: לא תיקום ולא תיטור. וגם עברת על עניין נוסף, להיות מן הנעלבים ואינן עולבין, שהרי עידן לא תקף אותך בענייני השקפה אלא בענייני מידות ומוסר, והיה עליך לשאת בשקט את תוכחתו, ולהפיק ממנה תועלת. כי בכל ביקורת שכזו יש תועלת.

בהתקפתך זו, הוכחת את צדקת תוכחתו של עידן.

זאת ועוד, עידן לא הוכיח שהוא כסיל כלל וכלל, לא כל מי שטועה הוא כסיל. ולא שייך בכלל להזכיר את המינים בקשר לעידן ואפילו לא בקשר לנתן. וזו כסילות לקפוץ ולהכניס את המינים לדיון בינינו, כאילו עידן או נתן הם בגדר מינים.

תגובתך היא טעות חמורה, כי הוכחת שאינך מעוניין להפיק מהדיון תועלת רק לשמור על כבודך בעיניך, ורק להמשיך ולהבעיר את אש השנאה לחינם.

וזה דבר חמור מאד בעיניי. קח לך פסק זמן ארוך להירגע.

להבא, אל תתקוף שום אדם אפילו אם הוא מין ואפילו אם הוא ראוי לביקורת. תשאיר זאת בשבילי. ואם בכל זאת תעשה כן, הדבר יהיה בניגוד מוחלט לרצוני.

אני מקווה שלא אצטרך לבקש ממך זאת פעם נוספת.

הרשמו לקבלת עדכונים והודעות על מאמרים חדשים

יישר כוחכם ותודה על הרשמתכם

זִכְרוּ תּוֹרַת מֹשֶׁה עַבְדִּי!

bottom of page