top of page

אור הרמב"ם

ציבורי·141 חברים

להישאר נאמן לרמב״ם — או להישאר לבד?

שלום וברכה, ברצוני לשאול שאלה קצת נוקבת שמעסיקה הרבה אנשים:

אני משתדל ללכת בדרך הרמב״ם בהלכה ובהשקפה, אבל המציאות החברתית סביב שידוכים ורוב הקהילות לא בנויה כך: רבים נשענים על פסיקות ומנהגים שונים, ולעיתים על דגשים קבליים, והציפייה היא “להיכנס לתבנית” קיימת.

השאלה שלי היא: איך אדם אמור למצוא את השידוך שלו ולבנות בית יציב ושמח כאשר הוא רוצה לחיות לפי דרך הרמב״ם, אבל רוב השידוכים והמשפחות לא במקום הזה, ולעיתים זה נתפס כחריג, קיצוני, או “לא מתאים למסגרת”?

מעבר לשידוכים, יש גם קשיים הלכתיים יום־יומיים שמעמידים את זה למבחן:

• תפילה בציבור כשנוסח/מנהגים/תוספות מקובלות בקהילה אינם לפי רוח הרמב״ם (למשל תוספות קבליות שונות).

• מצבים שהמנהג הרווח שונה מהפסיקה שאני רגיל אליה (כגון הנהגות בחול המועד, דגשים שונים בברכות/סדרי תפילה, ועוד).

• לחץ חברתי “להתיישר”, או להימנע מלבלוט, מול הרצון לא לוותר על אמת הלכתית כפי שאני מבין אותה.

לכן אני מבקש הדרכה מעשית וברורה:

1. האם נכון בשלב השידוכים להתעקש מראש על התאמה מלאה לדרך הרמב״ם, או שמספיקה התאמה כללית ויראת שמים והיתר הוא “פרטים שנסתדר איתם”?

2. מה הגבולות של פשרה: מה נחשב “מנהג לגיטימי שאפשר לחיות איתו”, ומה נחשב ויתור שיפגע בבניין הבית ובעבודת ה׳ לאורך זמן?

3. איך נכון להתנהל מול הורים/משפחה/קהילה כדי לא ליצור מחלוקת, אבל גם לא לחיות בפיצול או בוויתור תמידי?

4. האם לדעתכם יש דרך בריאה שבה אדם ההולך בדרכו של הרמב״ם יוכל להיות חלק מקהילה שאינה רמב״מית, בלי להישחק ובלי להכניס את הבית למתח תמידי?

אשמח לתשובה שמדברת גם על העיקרון וגם על המעשה — איך מיישמים את זה בחיים, ובעיקר בשידוכים ובבניית בית.

136 צפיות
אדיר דחוח-הלוי
אדיר דחוח-הלוי
22 בדצמ׳ 2025

שלום וברכה,

א) אדם יכול להציג את עצמו כפוסק לפי הרמב"ם מבלי להיכנס לוויכוחים, אין אדם שלא יקבל זאת.

ב) יעשה ככל יכולתו, אנוס רחמנא פטריה.

הרשמו לקבלת עדכונים והודעות על מאמרים חדשים

יישר כוחכם ותודה על הרשמתכם

זִכְרוּ תּוֹרַת מֹשֶׁה עַבְדִּי!

bottom of page