top of page

אור הרמב"ם

ציבורי·139 חברים

זמן הדלקת נרות חנוכה

בהלכות חנוכה (ד, ה) רבנו פוסק כך: "אין מדליקין נרות חנוכה קודם שתשקע החמה, אלא עם שקיעתה [כלומר במהלך שקיעת החמה] – לא מאחרין ולא מקדימין. שכח או הזיד ולא הדליק עם שקיעת החמה, מדליק והולך עד שתכלה רגל מן השוק – וכמה הוא זמן זה? כמו חצי שעה או יותר. עבר זמן זה אינו מדליק". ובכן, לכתחילה יש להדליק את נרות החנוכה "עם שקיעת החמה", דהיינו כ-20 דקות לפני זמן צאת שלושה כוכבים האמור בלוחות, ומדליק והולך לכתחילה בכל אותן 20 הדקות. ולעיון בדרכו של-רבנו בעניין שקיעה החמה, ראו: "השקיעה לפי רבנו ולפי הדרדעים האורתודוקסים".

ובדיעבד, יכול להבנתי להדליק בברכה "עד שתכלה רגל מן השוק", דהיינו עד שעה די מאוחרת שכבר לא מתהלכים אנשים ברחובות אותה העיר או אותו היישוב – שהרי הזמן שרבנו מגדיר להדלקה בדיעבד, שהוא "כמו חצי שעה או יותר", מותאם לזמן שבו כלתה הרגל מן השוק באותם הימים שנפסקה בהם ההלכה, ולכן רבנו מוסיף בהגדרת הזמן הזה "או יותר". דהיינו, במקום שאנשים כן מתהלכים ברחובות, יש להאריך את הזמן הזה בהתאם לזמני הילוך בני האדם. ושימו לב להמשך ההלכה האמורה: "וצריך ליתן שמן בנר כדי שתהיה דולקת והולכת עד שתכלה רגל מן השוק. הדליקה וכבתה – אינו זקוק להדליקה פעם אחרת [=ובוודאי שלא יברך שוב אם החליט להדליקה]. נשארה דולקת אחר שכלתה רגל מן השוק – אם רצה לכבותה או לסלקה, עושה". כלומר, שלוש פעמים רבנו מדגיש שזמני ההדלקה נקבעים לפי זמני הליכת בני האדם בשוק, דהיינו ברחובות העיר, ולכן נראה לי פשוט מאד שניתן ואף חובה להדליק בברכה-גם לאחר צאת הכוכבים, עד השעה שבה בני האדם חדלים מלהתהלך ברחובות.

89 צפיות
Avner
Avner
Dec 08, 2025

אני רוצה לוודא שאני מבין נכון את הבנתך.בגמרא בשבת כ״א: נאמר: "מצותה משתשקע החמה עד שתכלה רגל מן השוק”, והגמרא מפרשת: "ועד כמה? עד דכליא רגלא דתרמודאי – כלומר זמן מוגדר שבו האחרונים חוזרים מן השוק, ולא זמן פתוח שכל דור יימדד פשוט לפי מתי מפסיקים להסתובב ברחוב.

1. האם אתה מבין מהסוגיא עצמה ש„עד שתכלה רגל מן השוק” הוא זמן יחסי שמשתנה בכל מקום ודור, או כשיעור קבוע (כמו „רגלא דתרמודאי”) שתרגמו הראשונים בערך לחצי שעה?

2. איך אתה מבין את שיטת הרי״ף (וכנראה גם הרא״ש והר״ן), שהבינו בפשטות שזמן זה הוא שיעור קבוע של כחצי שעה אחרי זמן ההדלקה, ומשם גם פסקו הטור והשו״ע ש„עבר זמן זה – אינו מדליק”?

נראה שלפחות מפשטות דברי הגמרא והראשונים משמע יותר כשיעור קצוב (שנגזר ממציאות ימי חז״ל), ולא כחלון הדלקה נזיל וכללי כל עוד יש אנשים ברחוב. אשמח להבין יותר איך אתה קורא את הסוגיות והרי״ף.

Edited
הרשמו לקבלת עדכונים והודעות על מאמרים חדשים

יישר כוחכם ותודה על הרשמתכם

זִכְרוּ תּוֹרַת מֹשֶׁה עַבְדִּי!

bottom of page