שלום עליך, שאלה לי אליך בנושא הפרשת חלה. קראתי את ההלכות ב"משנה תורה" ובנוסף קראתי כמה שאלות בפורום בנושא אבל אני עדיין לא מבין: 1) מאיזה שיעור חייבים להפריש חלה? זה לפי נפח או משקל? איך מודדים? 2) מפרישים אחרי שיש לי עיסה כבר? האם אני צריך לברך? אם כן, מברך ואז מפריש? 3) מה אני עושה עם מה שהפרשתי? אשמח אם מעבר לתשובות לשאלות, תוכל להסביר לי כמה מונחים בסיסיים בנושא שאדע אולי להתחיל להבין איך לומדים את זה בעצמי ושיהיו לי כלים ללמוד בהמשך. בברכה והערכה, תשובה:
שלום וברכה, 1+3) מפרישים משיעור נפח מסוים (ראה ביכורים ו, יג–טו) אשר משערים אותו בכ-1.7 ק"ג קמח. וכתבתי על זה מעט במאמר: "שיעור כזית – מהו?". כמו כן, מפרישים שיעור של אחד מארבעים ושמונה, ושורפין את החלה שהופרשה (ראה ביכורים ה, יב); 2) מברך "להפריש חלה" ומפריש מן העיסה (בכורים ה, טז; וכן עיין שם בראש פרק ח). ועוד בעניין זה, עיין בפוסט: "האם מותר לעשות עיסה שיש בה שיעור קמח שאינו מחיֵּיב הפרשת חלה?".


שלום, חשוב לציין את המנהג הפגאני הנפוץ של הפרשת חלה, ורק לפני יומיים הוכחתי מישהי שהלכה להפרשת חלה, והסברתי לה שזו כפירה ביסוד שכר ועונש, ועבודה-זרה כאילו החלה היא זו שמושיעה אותנו, וזכורני שפעם מישהי הציעה לי "חלה מבורכת" ועניתי לה "אני מאמין בשכר ועונש, ולא בחלות".