ראו נא קטע מתוך כתבה של בן כספית בוואלה:
נקנח עם שר האוצר המיועד, בצלאל סמוטריץ'. אני מאלה שסבורים שזה אחד המינויים הבודדים בממשלה החדשה שלא נגוע במופרכות בסיסית. סמוטריץ' מוכשר, חרוץ ומחזיק בתפיסת שוק חופשי ומחשבה בריאה מחוץ לקופסה. אלא שאז שזפה עיני את עמוד השער של שבועון "משפחה" החרדי. הנה הכותרת שנתן להם השר המיועד: "אני מאמין בתפיסה כלכלית שנקראת 'בחוקותי תלכו'. אם ניישם את התורה, נזכה לשפע כלכלי. זה יהיה חלק מתפיסתי המקצועית". נדמה לי שכולנו, מסמוטריץ' ועד גולדקנופף, מאמיר אוחנה ועד יריב לוין, נזדקק בקרוב לרחמי שמיים. אם מישהו מכיר את העקרונות הכלכליים של 'בחוקותי תלכו', הוא מוזמן לכתוב למערכת. בינתיים, הנתונים מראים אחרת.
בשבוע שעבר פורסם מצבן הכלכלי של ערים ורשויות מקומיות בישראל שעוברות תהליך מואץ של התחרדות. טלי חרותי-סובר (בדה מרקר) פרסמה נתונים מדהימים בהם אפשר לראות איך תהליך התחרדותה של עיר מביא, ביחס ישר, להתדרדרותה של אותה עיר באשכול הכלכלי-חברתי. ניקח למשל את ערד. בניינטיז היו בה 8% חרדים והיא הייתה מדורגת באשכול 6. היום יש בה 38% חרדים, והיא התדרדרה לאשכול 4 (אשכול 1 הוא העני ביותר, אשכול 10 העשיר, המשכיל והמבוסס ביותר). בית שמש היא דוגמה קיצונית אף יותר. היא הייתה עיר עם 15% חרדים והיום היא עיר עם 60% חרדים. בזמן הזה התדרדרה מאשכול 5 (מרכז הטבלה) לאשכול 2, שזה כמעט תחתית החבית מבחינה כלכלית-חברתית. זה נכון לגבי כל הערים והיישובים שעוברים תהליך התחרדות, ללא יוצא מהכלל.
אז איך מסביר את זה שר האוצר המיועד? הרי החרדים הם אלה שנוהגים על פי חוקי התורה מלא-מלא, לא? איך זה לא מתבטא במצבם הכלכלי, החברתי, במצב הפרנסה, ההשכלה, השפע והשגשוג שלהם? איך זה בעצם רק מחמיר את המצב? מומלץ לסמוטריץ' להביט על בירת הנצח שלנו, ירושלים. ככל שהיא מתחרדת יותר, כך היא שוקעת יותר לתהום העוני ונזקקת יותר להשלמות של מיליארדים מכספי משלם המסים. מה יקרה מחר? או מחרתיים? כשישראל כולה תהיה ירושלים? מי יהיה "משלם המסים" האלמוני שעל שולחנו תהיה כלכלת ישראל סמוכה? את הפרה החולבת הנוכחית, הפראיירית ביותר בתבל, אתם שוחטים עכשיו. הביביסטים, זחוחים ומלאים מעצמם, מציעים לאנשי ההייטק, האקדמיה והמדע לעבור לברלין. חבר'ה, מה תעשו כשהם יעברו לשם? אני אגיד לכם בדיוק מה תעשו: תתגעגעו. כי לא יהיה מי שישלם את החשבונות.