האם התקנה לכבס בחמישי היא בעצם איסור לכבס בשישי או איך פירושה לדעת רבינו? (שבת ל, ב)
(1) האם התורה רוצה שגבר יתחתן עם אישה יפה מאוד? (2) או לחילופין, האם נכון יותר שהתורה מאפשרת להמונים להתחתן עם נשים יפות, אך עבור היחידי סגולה התורה רוצה שהם יהיו סגפניים ולא יתאוו ויחפשו גשמיות וגופניות כזו? בראשית כט' יז-יח: וְעֵינֵ֥י לֵאָ֖ה רַכּ֑וֹת וְרָחֵל֙ הָֽיְתָ֔ה יְפַת־תֹּ֖אַר וִיפַ֥ת מַרְאֶֽה. וַיֶּאֱהַ֥ב יַעֲקֹ֖ב אֶת־רָחֵ֑ל וַיֹּ֗אמֶר אֶֽעֱבׇדְךָ֙ שֶׁ֣בַע שָׁנִ֔ים בְּרָחֵ֥ל בִּתְּךָ֖ הַקְּטַנָּֽה. http://mg.alhatorah.org/Full/Bereshit/29.17#e0n6 אבן כספי: "...ואולם אין תמה כי נותן התורה לא ביאר לנו סבת פחיתות לאה ויופי רחל, ואין צַיָיר כאלוהינו. ואולם מה שהוא תמה גדול בחקינו ובחוק כל חסיד איך יעקב אבינו היה בוחר בחורות יפות . " רלב"ג: התועלת העשירי הוא במידות, והוא ש[1] ראוי לאדם שיבחר באשה שלימת היצירה , כי הזרע שיהיה לו ממנה יהיה יותר בריא ויותר שלם . ולזה לא בחר יעקב בלאה כי היו עיניה דומעות, והוא חולי־מה, ובחר ברחל. [2] עם שהיתה יפת תואר ויפת מראה, ויהיה זה סיבה שתשקוט תאותו בה ולא יהרהר באשה אחרת . (3) האם הרמב"ם יסכים עם אבן כספי או עם רלב"ג? (4) או שמא הרמב"ם יסכים כי 1) עמדתו של רלב"ג חלה רק על ההמונים, ו2) עמדתו של אבן כספי חלה רק על היחידי סגולה? (5) ואם כן, האם פירוש הדבר שלדברי הרמב"ם, כמו לדברי אבן כספי, טעה יעקב בכך שחיפש אישה יפה? (6) האם ישנם מקורות כתובים לפיהם אנו יכולים לקבוע מהן השקפותיו של הרמב"ם בעניין זה?
רבנו פוסק בהלכות שבת (ל, ג): "ועזרא תיקן שיהו העם מכבסין בחמישי מפני כבוד השבת".
א) נראה לי שתקנת עזרא היא תקנה לכתחילה, אך אם מסיבה כלשהי לא כיבס אדם את בגדיו בחמישי או עד חמישי -- יכול לכבס את בגדיו ביום שישי.
ב) עוד נראה ברור, שמדובר בבגדים שצריך להם בשבת, ולכן אומר רבנו שהטעם הוא מפני כבוד השבת.
ג) מה שתיקן ביום חמישי דווקא הוא משום שהכיבוס בימיהם היה מלאכה קשה, לא כמו בימינו שמכניסים למכונה ולוחצים על כפתור, ומעבירים למכונת ייבוש, וכל התהליך מסתיים בזמן קצר יחסית.
ד) בימי קדם הייתה מלאכת הכיבוס מלאכה קשה וארוכה, ולעתים היו מכבסים את בגדיהם לצד הנהר, כך שהיה עליהם לצאת למקום יחסית רחוק מביתם. וכדי שלא לטרוח ביום שישי בעניין כיבוס הבגדים, תיקן עזרא שיכבסו מיום חמישי, כדי שיוכלו לטרוח בצרכי השבת ביום שישי, בהכנת מאכלים או באפיית פיתות ולחוח וכיו"ב, שיהיו טריים וערבים.
ה) אם עזרא היה מתקן לכבס בימי רביעי לדוגמה או כל יום אחר, למעט חמישי ושישי, היה יכול להיות מצב שהיו משתמשים בבגד המכובס ביום חמישי, והאדם לא היה נכנס לשבת בבגד נקי לחלוטין. ואינו דומה בגד שיצא מהכביסה או בגד שלבשוהו יום אחד. וביום שישי לא סביר שהיו לובשים בגד מכובס, כי כולו מוקדש לעבודות הבית ולהתכוננות לשבת.